Home | Nieuws | "Wereldeconomie: Gematigde groei en uitdagingen in 2024"

“Wereldeconomie: Gematigde groei en uitdagingen in 2024”

Volgens de Wereldbank zal de wereldeconomie in 2024 voor het derde opeenvolgende jaar een lichte afname in groei vertonen. De prognose geeft aan dat de groei dit jaar 2,4 procent zal bedragen, wat lager is dan voorgaande jaren (2,6 procent in 2023, 3 procent in 2022 en 6,2 procent in 2021).

De Wereldbank wijst op factoren zoals hoge rentetarieven, aanhoudende inflatie en tegenwind voor de Chinese economie als oorzaken van de wereldwijde groeivertraging. Bovendien benadrukt de organisatie de extra risico’s door geopolitieke spanningen, zoals de conflicten in Israël en Oekraïne.

Volgens hoofdeconoom Indermit Gill van de Wereldbank heeft de zwakke economische groei vooral invloed op ontwikkelingslanden, waar het moeilijk is middelen vrij te maken voor klimaatmaatregelen en armoedebestrijding. Hij wijst daarbij op de uitdagingen waarmee de armste landen kampen, waaronder hoge staatsschulden en beperkte beschikbaarheid van voedsel.

Ondanks de zorgen zijn er ook positieve signalen, zoals de verbeterde economische groei van de Verenigde Staten, waardoor het risico op een wereldwijde recessie is verminderd. Voor de eurolanden voorspelt de Wereldbank een groei van 0,7 procent, vergeleken met 0,4 procent in 2023.

De Wereldbank waarschuwt echter dat de afnemende groei van de Chinese economie veel landen kan beïnvloeden. Dat geldt vooral voor landen die sterk afhankelijk zijn van handel met China, zoals Chili en Zuid-Afrika. De organisatie voorziet een economische groei van 4,5 procent voor China in 2024, vergeleken met 5,2 procent in 2023, en verwacht ook in 2025 een verdere daling, onder andere als gevolg van een vastgoedcrisis, vergrijzing en hoge jeugdwerkloosheid.

Lees meer: https://www.nu.nl/economie/6297255/wereldeconomie-zal-voor-derde-jaar-minder-hard-groeien-verwacht-wereldbank.html

 

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie