Weinig consistentie in Europees boetebeleid beleggingsfondsen
Er bestaan opvallend veel verschillen in de boetes die worden opgelegd aan beleggingsfondsen door nationale financiële toezichthouders in de Europese unie. Dat verklaart de European Securities and Markets Authority (Esma) in een rapport over sanctiemaatregelen voor 2022 onder Ucits en Aifmd. Paul-Willem, hoofd afdeling asset management bij AFM, zal tijdens zijn keynote op Fund Seminar spreken over dit onderwerp.
Onder de Ucits-richtlijn werden afgelopen jaar door 9 nationale toezichthouders 38 boetes opgelegd. Het ging om een totaalbedrag van 95,7 miljoen euro aan Ucits-sancties. Dit kwam bijna volledig voor rekening van de Franse nationale toezichthouder AMF. Die legde het management van H2O Asset Management een boete van circa 93 miljoen euro op voor het overtreden van de regels bij illiquide obligatiebeleggingen. Onder de Aifmd-richtlijn legden 10 toezichthouders in totaal 2,5 miljoen euro aan sancties op.
In het rapport wijst Esma op duidelijke inconsistenties tussen lidstaten in het sanctioneren van beleggingsfondsen. Afgelopen jaar hebben 16 toezichthouders zich volledig onthouden van sancties, waaronder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland. De AFM geeft aan liever in gesprek te gaan met partijen die de regels schenden.
Esma pleit voor een grotere uniformiteit in sancties en wil hierover met nationale toezichthouders in gesprek gaan. Wanneer straffen niet worden afgedwongen kan dat volgens Esma leiden tot situaties waarin risicovol gedrag opweegt tegen de risico’s ervan.