Home | Nieuws | Waarom economen de Chinese markt verkeerd hebben ingeschat

Waarom economen de Chinese markt verkeerd hebben ingeschat

De Chinese aandelenmarkt presteert tot dusver teleurstellend in 2023. Er is hoop dat stimulans vanuit de Chinese overheid en duw in de rug kan geven. De ineenstorting van de vastgoedsector is een bepalende factor geweest in de negatieve economische cijfers. Maar ook de reactie van de Chinese bevolking hierop is onderschat.

In januari 2023 werd nog een sterke groei van 46 procent gemeten op de Chinese aandelenmarkt. Strategen van grootbanken zeiden allen zeer optimistisch te zijn over de vooruitzichten. Sindsdien zijn de indexen met gemiddeld 20 procent gedaald.

De hoge verwachtingen berustten op drie factoren. Ten eerste werd verwacht dat de onderlinge spanningen met de Verenigde Staten zouden afnemen. Daarnaast dachten strategen dat het moment aan was gebroken dat consumenten hun spaargeld dat was opgebouwd tijdens de coronacrisis massaal zouden gaan uitgeven. Als laatste dacht men dat de Chinese overheid met een stimulans zou komen die de economie een zetje kon geven.

Al deze voorspellingen zijn echter niet uitgekomen. Door onder andere het neerhalen van een vermoedelijk Chinese spionageballon door de VS is de spanning tussen de twee grootmachten nog niet afgenomen. Consumenten gingen hun spaargeld gebruiken om schulden af te bouwen, in plaats van het uit te besteden. Ook de stimulans is voorlopig uitgebleven.

Wat betreft het uitblijven van een stimulans, kan naar de schuldenproblematiek in de Chinese vastgoedsector gewezen worden. Beijing is op zijn hoede dat het uitgeven van een nieuwe stimulus de schulden bij vastgoedbedrijven weer kan aanwakkeren. Wel heeft de regering de rente verlaagd om instorting van de sector te voorkomen.

Al met al hebben strategen en economen de Chinese markt totaal verkeerd ingeschat en verschillen de onderlinge vooruitzichten nu enorm. Hoewel sommigen weer optimistisch zijn, waarschuwen anderen dat de bearmarket beleggers in de val kan lokken. De tweede helft van 2023 kan mogelijk voor opklaring gaan zorgen.

 

Lees hier meer: https://www.ft.com/content/ad08c5d0-3842-4593-b2d5-c300efec86b7

Deel dit artikel met andere: