Home | Nieuws | Vrouwen verliezen voorsprong

Vrouwen verliezen voorsprong

Saxo Bank heeft een beleggingsfonds dat uitsluitent belegt in ondernemingen die door vrouwen worden geleid. Hoewel er steeds meer bewijs is dat een groter aandeel vrouwelijke leidinggevenden goed is voor het rendement op lange termijn, kwam dat er vorig jaar niet helemaal uit.

 

Saxo’s Women in Leadership Equity Theme Basket presteerde in 2023 in lijn met de MSCI World index: een min van 1,3%. Het rendement over de laatste vijf jaar ziet er wel beter uit.

“Hoewel de literatuur over de overmoed van mannen gemengd is, vanwege de wetenschappelijke vraag hoe we dit effect eigenlijk goed kunnen isoleren, zijn er sterke aanwijzingen voor overmoedig gedrag bij mannen bij handel en investeringen in vergelijking met vrouwen. Als deze eigenschap zich uitbreidt tot algemeen besluitvormingsgedrag, kunnen we zien waarom door mannen gedomineerde bedrijven zouden kunnen leiden tot suboptimale besluitvorming en dus tot slechte lange termijn prestaties,” aldus Saxo Bank.

Opvallend is het grote aantal Scandinavische landen in het mandje van 20 ondernemingen. Hieruit blijkt volgens Saxo Bank “dat de Noordse regio het voortouw neemt bij de overgang naar een groter aandeel vrouwelijke managers.”

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie