Home | Nieuws | Vooral kleinere beursgraadmeters ervaren nadelen haperende economie

Vooral kleinere beursgraadmeters ervaren nadelen haperende economie

Midcap en smallcap indices presteren in 2023 opmerkelijk slechter dan de largecaps. Terwijl de AEX dit jaar gegroeid is met 5 procent, geldt voor de Nederlandse midcap juist een daling van 13 procent. Een belangrijke reden voor dit verschil is dat kleinere bedrijven meer last hebben van economische tegenslagen dan hun grotere tegenstanders.

Dat verklaart Corné van Zeijl, analist en strateeg bij vermogensbeheerder Cardano. Hij wijst er ook op dat bedrijven die zich in de small- en midcaps bevinden vaak lokaal of regionaal opereren, waar voor largecap bedrijven normaliter het omgekeerde geldt. En in een omgekeerd scenario is eenzelfde mechaniek van toepassing. “Als de economie stijgt of een spurt maakt, zie je dat als eerste in de kleinere indices,” zegt Simon Wiersma, beleggingsstrateeg bij ING.

Een spurt blijft echter voorlopig uit. Volgens Wiersma zagen beleggers dit al aankomen en hebben ze erop geanticipeerd. Dat dit voornamelijk in de prestaties van de small- en midcaps te zien is, zal niet snel veranderen. “Vooralsnog zijn het vooral de grote internationale groeibedrijven die naar onze verwachting de kar op de beurzen zullen trekken.”

Juist deze grote internationale bedrijven zorgen alleen wel voor een vertekend beeld binnen de indices. Slechts een handvol van de meest succesvolle bedrijven trekt de prestaties van de largecap indices behoorlijk omhoog. Dat geldt ook in Nederland. “Hier zijn dat ASML, Shell en Unilever, maar wel in mindere mate,” verklaart Van Zeijl.

Lees hier meer: https://fd.nl/financiele-markten/1490937/haperende-economie-drukt-vooral-op-kleinere-beursgraadmeters

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie