Home | Nieuws | Vijf psychologische denkfouten waar beleggers voor moeten uitkijken: LGIM

Vijf psychologische denkfouten waar beleggers voor moeten uitkijken: LGIM

Altijd leuk om te lezen: vermogensbeheerder LGIM zit vijf veelgemaakte denkfouten van beleggers op een rijtje.

Confirmatie-bias: pas op voor de echokamer

Mensen hebben graag dat hun bestaande ideeën bevestigd worden, en dat leidt vaak tot het negeren van belangrijke informatie die hiervan afwijkt. Dit kan je voorkomen door je routine te veranderen. Bijvoorbeeld actief negatieve marktvooruitzichten opzoeken als je normaal een bullish houding hebt.

Recency-bias: denk eerder aan de lange termijn

Bij de ‘recency bias’ kijken beleggers te veel naar de korte en te weinig naar de lange termijn. Deze denkfout heeft al vaak geleid tot het verkopen van aandelen op het slechtst mogelijke moment. Het optimale moment om in iets te beleggen is vaak direct na een slechte periode. Maar wie in 2008 het hoofd koel wist te houden, plukte daar later duidelijk de vruchten van.

Verliesaversie: relativeer je verliezen

De ‘verliesaversie’-theorie stelt dat verlies een grotere emotionele impact heeft dan winst. Dat is belangrijk, want hoe meer je kijkt naar je portefeuille, hoe meer je je kan focussen op de risico’s. Je kan daardoor te veel belang gaan hechten aan een bepaalde gebeurtenis en de impact ervan op je portefeuille, in plaats van het risico in een langer perspectief te zien van een jaar of langer.

Egocentrische vooringenomenheid: leer van je fouten

Beleggers praten veel liever over hun successen dan over hun verliezen. Als beleggers hun fouten erkennen, kunnen ze daarvan leren en onze keuzes hier in de toekomst op aanpassen.

Groepsbias: houd je opties open

Mensen zijn geneigd om de ideeën uit onze eigen groep beter te vinden dan die van andere groepen. Dat kan bijvoorbeeld de verhitte discussie rondom actieve en passieve strategieën verklaren. Ook al is aangetoond dat de twee strategieën elkaar kunnen complimenteren, sommige beleggers blijven stug in het actieve of passieve kamp zitten.

Het is waarschijnlijk onmogelijk om alle denkfouten te voorkomen, maar als je er bewust van bent, is dat toch al een begin. Of zoals Einstein zei: “De maatstaaf voor intelligentie is het vermogen om te veranderen.”

Deel dit artikel met andere: