Van Zeijl: assetallocatie onveranderd ondanks ‘heel lage’ risicopremie op aandelen
Hoewel beleggers hun aandacht hebben verlegd van aandelen naar obligatiemarkten, is het assetallocatieproces van Cardano in de afgelopen drie jaar grotendeels onveranderd gebleven. Dat benadrukt Corné van Zeijl, analist en strateeg bij pensioenbelegger Cardano. Hij blijft trouw aan zijn analysestramien dat zich richt op macro-economische cijfers, monetair beleid, fiscaal beleid, waarderingen en sentimenten als belangrijke factoren.
Van Zeijl uit zijn verbazing over de tendens om het klassieke 60/40-portfolio af te schrijven vanwege tijdelijke slechtere prestaties van een beleggingscategorie. “Laat ik zeggen dat ik dat ‘bijzonder’ vind: een dergelijk concept bij het grofvuil zetten, omdat een van de beleggingscategorieën het een tijdje slecht heeft gedaan. Met alle winden meewaaien, noem ik dat.”
Hij voorziet geen verandering in de situatie rond Amerikaanse staatsobligaties binnen de komende twaalf maanden, en benadrukt dat de Amerikaanse schuldpositie en politieke factoren de situatie verder kunnen beïnvloeden. Ook merkt hij dat beleggers steeds meer richting private markten bewegen, wat wel een breuk zou kunnen betekenen met klassieke portefeuilleverdelingen. “Op die beleggingen laat je geen allocatiebeslissingen los, daar stap je in voor langere tijd en dan kun je niet zeggen ‘we gaan er even uit’.”
De snelle opkomst van private markten zou wel publieke markten kunnen gaan verdringen. Van Zeijl belicht enkele zorgen over problemen die kunnen ontstaan in private equity, zoals leningen op holdingniveau en beperkte exit-mogelijkheden. “Het argument is vaak dat beleggingen in private markten zo’n lekker lage volatiliteit hebben. Dan denk ik: ja, als ik mijn koersenscherm uitzet, heb ik ook geen volatiliteit. Of als ik net doe alsof de rente niet zo belangrijk is.”
Hij benadrukt daarbij dat beursgenoteerde bedrijven hun schuldposities hebben verlengd, maar dat private equity hierin achterblijft. “Hier en daar doemen nu toch echt problemen op met private equity. Er wordt bijvoorbeeld geld geleend op holdingniveau, wat een veeg teken kan zijn, en ook de exit-mogelijkheden zijn beperkt. Intussen is de leveragepositie vaak hoog en is men kort gefinancierd.”
Lees hier meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/risicopremie-op-aandelen-nu-wel-heel-laag