Home | Nieuws | Top 5 opkomende markt obligaties in lokale valuta: Een succesvol jaar

Top 5 opkomende markt obligaties in lokale valuta: Een succesvol jaar

Hoewel er tegenwind was, bleek 2023 een gunstig jaar te zijn voor opkomende marktenschuld. Fondshuizen werpen een blik vooruit op 2024.

Ondanks lokale uitdagingen werden de opkomende markten in 2023 grotendeels beïnvloed door de Amerikaanse groei en het monetaire beleid. De JPM GBI-EM Global Diversified index sloot het jaar af met een winst van 8,9 procent in euro’s, ondanks een uitstroom binnen de categorie. Dit opmerkelijke rendement wordt toegeschreven aan een afname van de inflatie en hogere aanvangsrendementen in vergelijking met meer ontwikkelde markten, ondanks zorgen over een aanvankelijke recessie in de VS, onrust in de banksector en voortdurende problemen in de Chinese vastgoedsector.

Echter, in oktober deed zich een unieke situatie voor. Voor het eerst daalde het rendement op obligaties uit opkomende markten in lokale valuta onder dat van Amerikaanse staatsobligaties. Dit kwam door de correctie in Amerikaanse obligaties, terwijl beleggers in opkomende markten zich voorbereidden op renteverlagingen, vooral in Latijns-Amerika. Hoewel de risicopremie inmiddels is teruggekeerd, blijft deze historisch laag, wat de aantrekkelijkheid van de activaklasse vermindert. Bovendien is er onzekerheid rond nationale verkiezingen in verschillende opkomende landen.

Ondanks deze uitdagingen blijven sommige beleggers hoopvol gezien de ruimte voor monetaire versoepeling. Dit kan echter de druk op lokale valuta vergroten, tenzij de Federal Reserve ook de beleidsrente voegtijdig verlaagt en een zachte landing voor de economie realiseert. Capital Group’s Kirstie Spence merkt op dat begrotingstekorten van diverse opkomende landen zijn teruggebracht tot het niveau van voor de pandemie. Bovendien zijn veel opkomende markten sterker de Covid-19 pandemie ingegaan met een solider banksysteem en meer fiscale discipline in vergelijking met crises in de jaren tachtig en negentig in Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië.

Wat betreft vooruitzichten hebben fondshuizen uiteenlopende standpunten. BlackRock’s Investment Institute heeft geen uitgesproken mening over opkomende marktenschuld in lokale valuta, gezien het rendement nu dichter bij dat van Amerikaanse staatsobligaties ligt. Pimco overweegt duratie in landen met een hogere kredietkwaliteit, aantrekkelijke waarderingen en rendementspotentieel, zoals Brazilië en Mexico. Templeton ziet hoge nominale en reële rendementen in Latijns-Amerika. Hoewel kortstondige inflatiefactoren niet mogen worden genegeerd, bevindt de activaklasse zich volgens Claudia Calich van M&G op het punt van desinflatie, wat positief is voor de activaklasse.

Schroders wijst erop dat EMD ernstig ondervertegenwoordigd is in wereldwijde portefeuilles en verwacht dat renteverlagingen in de meeste opkomende landen gematigd zullen zijn, gezien de risico’s die gepaard gaan met het te sterk afwijken van het rentebeleid van de Fed.

Wat betreft de Top-5 van deze week, bekijken we de best presterende fondsen in 2023 die beleggen in opkomende marktobligaties in lokale valuta, waarvan recente portefeuillegegevens beschikbaar zijn.

 

  1. Colchester Local Markets Bond voert de lijst aan, gekenmerkt door een ervaren en stabiel team en een goed gestructureerd proces. Het fonds richt zich op voor inflatie gecorrigeerde reële waarderingen.
  2. DPAM L Bonds Emerging Markets Sustainable fonds behaalt de tweede positie en toont uitstekende prestaties sinds de lancering in maart 2013. Het maakt actief gebruik van macro-economische, krediet- en duurzaamheidsanalyses en valt onder Article 9 van SFDR, wat uniek is binnen deze categorie.
  3. BGF Sustainable Emerging Markets Local Currency Bond, beheerd door een ervaren team, voltooit de top 3.

 

Lees meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/top-5-emerging-market-obligaties-lokale-valuta-een-goed-jaar

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie