Home | Nieuws | Terug van weggeweest: staatsobligaties

Terug van weggeweest: staatsobligaties

Staatsobligaties, decennialang het fundament over een defensieve beleggingsportefeuille, zaten de laatste jaren, toen de rente op of zelfs onder nul stond, in het verdomhoekje. Inmiddels lijken ze klaar voor een comeback.

Je hebt het wellicht al voorbij zien komen: de traditionele portefeuilleverdeling van 60% aandelen en 40% obligaties maakt een comeback.

Volgens de VEB kunnen vooral kortlopende staatsobligaties een goed alternatief zijn voor een spaarrekening. “Het lijkt misschien veel gedoe om spaargeld om te zetten naar obligaties, maar de rente van ongeveer 2 procent maakt dit al snel de moeite waard. Op een bedrag van 10.000 euro scheelt dit, uitgaande van 0,25 procent bankrente, al snel 175 euro op jaarbasis (exclusief transactiekosten).”

Volgens de VEB is het wanbetalingsrisico op een Nederlandse staatsobligatie ongeveer even groot als het risico van een spaarrekening die onder het depositiogarantiestelsel valt.

Probleem is wel dat de meeste brokers een beperkt aanbod van staatsobligaties hebben, waardoor particuliere beleggers zijn aangewezen op de tweedehands markt van papier.

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie