Home | Nieuws | Techbedrijven door AI zowel lieveling als risicofactor voor beleggers

Techbedrijven door AI zowel lieveling als risicofactor voor beleggers

De grote techbedrijven zijn recent zeer populair geweest onder beleggers door met name AI, maar hebben hierdoor grote invloed gekregen op portefeuilles. Zowel de invloed die de techreuzen hebben op indices als de foutieve ESG-scores die ze doorgaans krijgen, zijn factoren die beleggers bijna niet kunnen negeren.

De opmars van AI is voor veel beleggers in eerste goed nieuws geweest. Toch komen nu meerdere relevante nadelen naar boven drijven. Zo zijn indecen die techreuzen bevatten geen afspiegeling meer van de markt. Het zijn juist de zeven grootste bedrijven in de sector die de indexen domineren. Voor beleggers wiens portefeuilles (deels) afhankelijk zijn van indexen, betekent het dat een koersval van één van de techgiganten direct grote heeft op de waarde van de portefeuille.

Daarnaast zijn de techbedrijven veel minder groen en verantwoordelijk bezig dan de ESG-scores doen lijken. Zo lijken AI-toepassingen op meerdere vlakken in strijd te zijn met privacywetgeving. En ook de impact op het milieu is groter dan de techreuzen je willen doen geloven. De energie die nodig is om data van het web te scrapen is immens, maar wordt doorgaans niet meegerekend in de ESG-scores.

Lees hier meer: https://theasset.nl/deze-week/adders-onder-het-ai-gras/

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie