Home | Nieuws | Sterk opgelopen rente kost pensioenfondsen miljarden

Sterk opgelopen rente kost pensioenfondsen miljarden

In het derde kwartaal van 2023 hebben de grote Nederlandse pensioenfondsen miljarden euro’s verlies geleden door de sterk opgelopen rente. De dekkingsgraden stegen echter sterk, wat belangrijk is voor de pensioenverhogingen. De meeste verliezen werden geleden op beleggingen in aandelen, obligaties en vastgoed.

In de eerste helft van 2023 waren de rendementen positief, maar dat is in het derde kwartaal omgeslagen. Zo verloor bijvoorbeeld het ambtenarenfonds ABP, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, €17,5 miljard. Overigens waren de verliezen in 2022 groter, maar stegen de pensioenen per 2023 toch hard.

Ondanks de verliezen kunnen pensioenfondsen spreken van verbeterde financiële posities. Dit is belangrijk vanwege de aanstaande ingang van het nieuwe pensioenstelsel. Hiervoor zijn de indexatieregels tijdelijk versoepeld. Om de enorme hervorming soepel te laten verlopen, willen pensioenfondsen een sterke financiële buffer hebben.

De beurzen eindigden in het rood aan het einde van het derde kwartaal, mede door de gestegen rentes. Dat voelen pensioenfondsen in hun beleggingsportefeuilles. Portefeuilles met voornamelijk obligaties leden al snel meer dan 3 procent rente. Ook op vastgoedportefeuilles werd structureel verlies geleden. Alleen in private equity en alternatieve beleggingen waren de rendementen positiever.

Lees hier meer: https://fd.nl/financiele-markten/1493379/rentestijging-kost-pensioenfondsen-miljarden

Deel dit artikel met andere: