State Street heeft de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de allocaties in private markten van 480 institutionele beleggers, waaronder traditionele vermogensbeheerders, beheerders van private markten, verzekeringsmaatschappijen en asset owners, in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa en Azië-Pacific. Hieronder volgen enkele specifieke Europese bevindingen.

Europese institutionele beleggers zien meer kansen in infrastructuur dan hun peers in de VS en Azië-Pacific

Net als de wereldwijde trend (68%) blijkt uit het onderzoek dat 69% van de respondenten in Europa van plan is hun allocatie in particuliere markten voort te zetten overeenkomstig de huidige doelstellingen. Dit ondanks het feit dat rentestijgingen de aantrekkelijkheid van deze activaklasse met een hoge hefboomwerking verminderen.

Binnen de private markten blijft private equity de meest aantrekkelijke beleggingscategorie: 57% van de institutionele beleggers in Europa verwacht hier de komende twee tot drie jaar hun grootste allocatie van te maken. Dit is wat lager vergeleken met wat beleggers wereldwijd zeggen (63%). Europese institutionele beleggers richten zich daarentegen meer op infrastructuur (56%) dan beleggers in de VS (38%), APAC (44%) en Latijns-Amerika (43%).

“Uit ons onderzoek blijkt dat Europese institutionele beleggers groot vertrouwen hebben in private markten, ook al is de rugwind van het afgelopen decennium wellicht verdwenen. Bovendien gelooft een grote meerderheid dat slechtere tijden kansen zullen creëren om assets met korting te kopen. Inzoomend op onze lokale markt, houden ook Nederlandse pensioenfondsen vast aan hun beleggingen in private markten. We zien echter enige voorzichtigheid ontstaan, aangezien sommige lokale pensioenfondsen publiekelijk hebben verklaard dat zij aarzelen om in het huidige klimaat meer kapitaal toe te wijzen aan de private markten”, aldus Mark van Weezenbeek, Country Head Nederland bij State Street.