Home | Nieuws | Rente ECB in September weer omhoog, maar in Maart omlaag

Rente ECB in September weer omhoog, maar in Maart omlaag

ECB-watchers verwachten dat de ECB de beleidsrente in september voor het laatst zal verhogen en in maart 2024 de eerste verlaging alweer zal doorvoeren. Dat blijkt uit de maandelijkse enquête onder economen die Bloomberg heeft uitgevoerd. In juli hintte ECB-president Christine Lagarde nog op een stop van de renteverhogingen. De hoger dan verwachte kerninflatie en angst voor hogere energieprijzen zouden de reden zijn achter de verwachtingsomdraai.

De economen houden daarmee vast aan hun eerdere verwachting dat de ECB in september nog eenmaal de schroeven zal aandraaien. De rente zal dan pieken op 4 procent. Dat de eerstvolgende verlaging van de rente volgend jaar maart wordt verwacht, is enigszins opmerkelijk. Eerder werd nog verwacht dat de verlaging rond mei of juni zou plaatsvinden.

De ECB zou haar verwachtingen hebben aangescherpt naar aanleiding van recent verschenen inflatiedata. De algehele inflatie vergeleken met een jaar eerder is gedaald van 5,5 procent naar 5,3 procent. Echter, de kerninflatie is blijven hangen op 5,5 procent. Bovendien wordt verwacht dat de energieprijzen deze herfst en winter weer zullen stijgen. Dat doet volgens Benjamin Schroeder, rentestrateeg bij ING, ‘plotseling sommige alarmbellen voor de inflatie weer rinkelen.’

Lees hier meer: https://fd.nl/financiele-markten/1485637/ecb-zal-renteverhoging-in-september-toch-doorzetten

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie