Home | Nieuws | Rendement van 6% op aandelen is realistisch in 2024

Rendement van 6% op aandelen is realistisch in 2024

Het komende jaar blijft de wereldeconomie gevoelig voor geopolitieke spanningen en de dreiging van inflatie, dat benadrukt DWS. Het beheersen van de inflatie blijkt een complexe uitdaging te zijn voor centrale banken. Mede daarom gaat de voorkeur van DWS uit naar staats- en bedrijfsobligaties met korte en middellange looptijden. Voor aandelen verwacht de vermogensbeheerder dat het rendement blijft steken op 6%. 

Het jaar 2024 zal gekenmerkt worden door belangrijke verkiezingen, onder andere in de VS, India, Rusland, Taiwan en Zuid-Korea. Dit kan leiden tot onrust op de markten, met hogere risicopremies voor obligaties, dalende aandelenkoersen, verhoogde volatiliteit en een vlucht van beleggers naar veilige havens. DWS benadrukt echter dat deze impact doorgaans van korte duur is, zoals blijkt uit historische gegevens. 

DWS heeft de voorkeur voor staats- en bedrijfsobligaties met korte en middellange looptijden. De risico’s voor obligatiebeleggers in 2024 omvatten aanhoudend hoge inflatie, geen snelle renteverlaging en een overvloed aan obligaties. 

 Voor wat betreft aandelen verwacht DWS dat de bedrijfsresultaten in geïndustrialiseerde landen volgend jaar gemiddeld met 8% zullen stijgen, terwijl voor opkomende markten een groei van 11% wordt voorspeld. DWS anticipeert een rendement van 6% op wereldwijde aandelenmarkten in 2024, een voorspelling die 3% lager ligt dan de consensus. Dit komt doordat volgens DWS veel andere marktanalisten nog onvoldoende rekening houden met de impact van hogere rentetarieven op het bedrijfsleven. 

Amerikaanse aandelen zijn gemiddeld gezien duurder, met name als gevolg van de beurskoersen van de ‘Magnificent Seven’. Beleggers houden vast aan deze aandelen in afwachting van meer duidelijkheid over het monetaire beleid. In Europa en Japan is de situatie anders, met goedkopere aandelen, vooral de zogenaamde second-line aandelen hebben winstpotentieel. DWS ziet veelbelovende kansen in deze aandelen, met name als de verwachting van een zachte economische landing werkelijkheid wordt. In Azië richt DWS zich vooral op Japan, waar bedrijven kunnen profiteren van de zwakke yen. 

 

Lees meer: https://theasset.nl/deze-week/rendement-van-6-op-aandelen-is-realistisch-in-2024/ 

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie