Home | Nieuws | Rampjaar 2022 alweer vergeten: beleggers kregen les stilzitten

Rampjaar 2022 alweer vergeten: beleggers kregen les stilzitten

2022 was een rampjaar voor beleggers. Het leek er lange tijd op dat sparen meer op zou leveren dan beleggen. Echter, de eerste helft van 2023 kenmerkte zich door een wederkeer van positieve koersen. Volgens beleggingstrainer Hans Oudshoorn ‘leerde het ons om stil te zitten’. 

De AEX-index noteerde in 2022 het grootste verlies sinds 2008 met een daling van 14 procent. Dit kwam vooral door een combinatie van een afkoelende economie, oplopende rente en de oorlog in Oekraïne. Veel bekende aandelen, zoals ASML, Thuisbezorgd, Apple, Amazon en Nike verloren 20 tot 30 procent aan waarde in 2022. Aandelen van Philips of Meta verloren zelfs ruim 60 procent aan beurswaarde.

2023 schetst tot dusver een ander plaatje. De AEX-index steeg tot dusver met 8 procent en komt daardoor op ongeveer gelijke hoogte te staan als begin 2022. Voornamelijk techbedrijven hebben de kar getrokken. Volgens Oudshoorn komt dit doordat beleggers hebben gezien dat deze bedrijven weerbaar zijn gebleken in het tegenvallende jaar. Bovendien stelt Oudshoorn dat de economie er niet zo slecht voor staat als men denkt: “In 2022 werd gevreesd dat consumenten zuinig aan zouden doen, maar dat blijkt mee te vallen.”

Lees hier meer: https://www.nu.nl/economie/6271390/beleggers-kregen-les-stilzitten-weinig-meer-te-merken-van-rampjaar-2022.html

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie