Home | Nieuws | Rabobank en ING: ECB kan stoppen met renteverhogingen

Rabobank en ING: ECB kan stoppen met renteverhogingen

Experts van Rabobank en ING verwachten dat de renteverhoging van de ECB naar 3,75 procent het eindpunt luidt. Ze denken dat de ECB op deze manier niet meer economische schade wil aanrichten dan nodig is. De inflatie zou ondertussen al voldoende geremd zijn.

De inflatie in Europa is gedaald sinds de piek in de herfst van 2022, maar bedroeg in juni nog steeds 5,5 procent. Toch acht macrostrateeg Bas van Geffen van Rabobank de kans groot dat de ECB na juli een punt zet achter de renteverhogingen. “Het duurt een tijd voordat een hogere rente terug te zien is in een lagere inflatie”, legt hij uit. “Maar je ziet al wel dat bedrijven en consumenten minder lenen en lenen ook minder aantrekkelijk vinden. Dat is nog het effect van het ECB-beleid in de tweede helft van vorig jaar.”

De keerzijde van de reeks renteverhogingen is dat ze naast de inflatie ook de economische groei remmen. “Die wordt al zwakker”, zegt econoom Bert Colijn van ING. “De kans dat Europa in een recessie belandt neemt toe. Al verwacht ik voorlopig geen zware krimp. Doorgaan met renteverhogingen tot de inflatie tot 2 procent is gedaald, is geen optie. Dan veroorzaak je mogelijk een veel diepere recessie. De ECB wil juist niet meer economische schade veroorzaken dan nodig.”

Lees hier meer: https://www.nu.nl/economie/6274024/inflatie-is-bijna-genoeg-geremd-dus-kan-ecb-stoppen-met-renteverhogingen.html

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie