Home | Nieuws | Private markten veranderen door de toestroom van particuliere beleggers: Schroders

Private markten veranderen door de toestroom van particuliere beleggers: Schroders

Private assets worden steeds toegankelijker voor particuliere beleggers en dat verandert de markt, merkt Georg Wunderlin, global head of private assets bij Schroders.


De private markten blijven zich ontwikkelen, en worden breder toegankelijk voor beleggers. Vooral de belangstelling van vermogende particulieren neemt toe. Naast de traditionele institutionele beleggers is al enkele jaren spraken van instroom van kapitaal uit particuliere bronnen. Wunderlin noemt dat de democratisering van private assets.

Regulering van private markten

De private sector is nu veel meer gereglementeerd en dat is een welkome ontwikkeling, volgens Wunderlin. Toezichthouders willen de particuliere markten toegankelijk maken voor particuliere beleggers. Maar dat moet wel veilig zijn. Dat leidde tot de opkomst van nieuwe typen fondsen, zoals long-term asset funds (LTAF) in het VK en Europese long-term investment funds (ELTIF).

 

Winst te behalen in de kenniskloof 

Waar volgens Wunderlin nu meer vooruitgang nodig is, is in het kennisniveau van beleggers. Het is belangrijk dat beleggers begrijpen wat ze doen en inzicht hebben in de risico’s. Ze moeten duidelijk weten hoe zij omgaan met het feit dat beleggingen in private assets minder liquide zijn. Zij moeten begrijpen dat het streven naar een hoger rendement via private assets ten koste gaat van de liquiditeit.

 

Particuliere beleggers hebben andere behoeften dan institutionele

Particuliere beleggers zullen waarschijnlijk één belegging in private assets per jaar doen. Bijgevolg moet de portefeuille anders worden samengesteld en is er vraag naar meer gediversifieerde portefeuilles, bijvoorbeeld private equity, private debt en infrastructuur gecombineerd in één portefeuille. Het kan ook gediversifieerd zijn binnen één activaklasse, bijvoorbeeld een Azië-fonds of een thematisch fonds. Dat is anders voor institutionele beleggers.

Particulier kapitaal maakt nog steeds hooguit 10-15% van het totale kapitaal uit dat jaarlijks naar private markten stroomt. Maar het groeit elk jaar. Wunderlin verwacht dat er meer kapitaal naar thema’s zoals duurzaamheid of innovatie zal stromen.

Wat verwachten particuliere beleggers?

Particuliere beleggers rekenen op een rendement dat rond de 8-15% ligt. Een zeker passief inkomen van ongeveer 4-5%, waar institutionele beleggers naar streven, is niet echt wat een particuliere belegger zoekt. Strategieën met een zeer hoog risico zijn soms gewild, maar volgens Wunderlin moeten die niet aan een bredere markt worden aangeboden.

 

Lees meer in het artikel “How democratisation is revolutionising private assets”, van Georg Wunderlin, global head of private assets bij Schroders.

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie