Home | Nieuws | PGIM: Grote verschuiving in activa door rente

PGIM: Grote verschuiving in activa door rente

Zodra centrale banken beginnen met het verlagen van de rente, opent zich de weg naar wat Robert Tipp, Chief Investment Strategist bij PGIM Fixed Income, beschrijft als de ‘moeder van alle veranderingen in activa-allocatie’. Dit gebeurt zodra beleggers hun portefeuille herstructureren en aandelen en contanten inruilen voor obligaties. Volgens Tipp hebben de lange rentetarieven op westerse obligatiemarkten in oktober 2023 hun hoogtepunt bereikt. Dat moment markeerde het begin van een nieuwe bullmarkt voor obligaties.

“Wat er nu gebeurt, is niet ingewikkeld,” zegt Tipp. “Hoewel er op korte termijn kwartaalvolatiliteit zal zijn, zouden langetermijnbeleggers in vastrentende waarden de huidige rendementen in de komende tien jaar moeten kunnen omzetten in aantrekkelijke gerealiseerde rendementen. Daarom blijft het strategisch gezien een goed moment om obligaties te kopen.”

Op de korte termijn zullen de marktrentes echter stabiliseren, of zelfs iets stijgen na de indrukwekkende opleving in het vierde kwartaal van vorig jaar. Grote emissies door overheden en bedrijven kunnen ook druk uitoefenen op de koersen. Naarmate centrale banken gedurende het jaar overgaan tot renteverlagingen, zou het technische plaatje moeten verbeteren, aldus de strateeg.

“Geldfondsen zijn in 2023 enorm gegroeid door de omgekeerde rentecurve en de hoge opbrengsten op contanten. Daarnaast heeft de bearmarkt in obligaties geleid tot lagere waarderingen en uitstroom, waardoor de allocaties naar vastrentende waarden zijn afgenomen, terwijl aandelenallocaties juist een impuls kregen van stijgende koersen. Kortom, zodra centrale banken de rentetarieven gaan verlagen, kan de grote verschuiving in activa-allocatie beginnen.”

Lees meer: https://theasset.nl/fundnieuws/pgim-grote-verschuiving-assets-door-rente/

 

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie