Home | Nieuws | Passieve beleggers richten hun pijlen op obligaties

Passieve beleggers richten hun pijlen op obligaties

ETF’s die obligaties volgen zijn in 2023 sterk in populariteit gestegen. De trackers hebben een ‘veilige haven’ functie die vergelijkbaar is met obligaties en ook de rendementen komen vaak overeen. In de eerste helft van 2023 ging ongeveer 50 procent van het nieuwe geld dat in ETF’s stroomde naar obligatie-ETF’s.

Passief beleggen wint al enkele jaren aan populariteit door de lage toegangsdrempel voor particulieren en de goedkope aard. Voor obligatie-ETF’s geldt daar nog bij dat investeren in obligaties doorgaans minder toegankelijk is voor kleinvermogende particuliere beleggers. Op dit moment bestaat 25 procent van de Europese ETF-markt uit vastrentende waarden.

In 2023 is de gehele obligatiemarkt aantrekkelijk geweest voor beleggers. Door de opgelopen rente is het rendement van obligaties aanzienlijk gestegen. Het rendement op een hoge kwaliteit bedrijfslening ligt tussen de 4 en 4,4 procent.

Vasiliki Pachatouridi, die BlackRocks productstrategie leidt voor obligatie-ETF’s in Europa, vertelt: Bij al onze klanten zijn vastrentende waarden terug in focus, of we nou met banken, pensioenfondsen, verzekeraars of vermogensbeheerders praten. Beleggers gebruiken ETF’s omdat ze een efficiënte manier zijn om toegang te krijgen tot de obligatiemarkt. Het gaat op dit moment over cash laten renderen en over het verminderen van risico in de portefeuilles.”

Lees hier meer: https://fd.nl/financiele-markten/1486882/focus-op-obligaties-groeit-onder-passieve-beleggers

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie