Home | Nieuws | Particulieren laten beleggen in private markten: “niet-liquide blijft altijd niet-liquide"

Particulieren laten beleggen in private markten: “niet-liquide blijft altijd niet-liquide”

De democratisering van private markten is al enige tijd gaande, maar wint sinds kort weer sterk aan populariteit. Daardoor wordt steeds vaker de vergelijking met publieke markten gemaakt. Alleen eigenlijk zou het voor iedereen nadelig zijn als de private markten te dicht bij de publieke markten komen te liggen.

Wanneer de vergelijking met publieke markten wordt gemaakt, wordt er automatisch ook meer gekeken naar waarderingen. De vraag is of die vergelijking in realiteit wel te maken is. Beleggingsinstrumenten voor private markten zijn verplicht meer inzicht te geven in waarderingen. “Op basis van de waardering moeten mensen immers maandelijks kunnen instappen en op kwartaalbasis kunnen uitstappen,” verklaart Richard Damming, hoofd van de Europese private-equitytak van Schroders Capital.

Als het aankomt op private equity zijn deze waarderingen echter niet veelzeggend. Damming benadrukt dat niet-liquide producten altijd niet-liquide zullen blijven. “Als private-equitybelegger wacht je geduldig op een exit en krijg je je distributies. Private equity heeft laten zien dat het publieke markten kan outperformen, daarom investeren mensen erin. Hoe meer liquide het wordt, hoe meer het ten koste zal gaan van de illiquiditeitspremie.”

De opwaartse trend van de democratisering van private markten wordt eigenlijk van twee kanten aangespoord. Enerzijds willen particulieren ook toegang hebben tot de rendementen die ze zien bij institutionele beleggers. Anderzijds willen deze institutionele beleggers af van hun overallocatie in private equity. “Fondsbeheerders zijn daardoor op zoek naar een nieuw type investeerder,” aldus Damming.

Lees hier meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/praat-niet-over-waarderingen-met-een-private-equity-belegger-ruis

Deel dit artikel met andere: