Home | Nieuws | Werkende Nederlander wil in 2023 vooral bezuinigen

Werkende Nederlander wil in 2023 vooral bezuinigen

Ruim een kwart van alle werkende Nederlanders verwacht moeite te hebben om rond te komen in 2023. En maar liefst de helft van hen maakt zich zorgen over de financiële toekomst. Ruim 80% is van plan in 2023 te bezuinigen op de uitgaven. Dat blijkt uit Nieuwjaarsonderzoek van pensioenuitvoerder BeFrank.

Mensen zijn somberder dan eerdere jaren over hun financiële toekomst. Ruim de helft van de ondervraagden maakt zich meer zorgen over de eigen financiële toekomst dan voorheen, vrouwen (56%) meer dan mannen (47%).

Ruim 80% van de ondervraagden wil in 2023 bezuinigen. De verwarming lager zetten staat bovenaan met bijna 60%, gevolgd door besparen op boodschappen en uit eten gaan (35%). Wat opvalt is dat slechts 20% wil bezuinigen op uitgaven voor de auto terwijl dat eerder verschil maakt dan bijvoorbeeld korter douchen, dat 40% van de ondervraagden zich voorneemt.

Pensioen

Bijna 4 op de 10 respondenten zet bewust geld opzij voor pensioen, naast de eventuele pensioenopbouw via de werkgever. Van alle ondervraagden geeft ruim de helft (51%) aan dat ze de pensioenvoorwaarden mee zou nemen bij salarisonderhandelingen als ze een nieuwe baan zouden krijgen. Terwijl bij het onderzoek in 2020 dit percentage duidelijk lager lag, namelijk 45%. Daar is BeFrank-directeur Rhebergen blij mee. “Het is belangrijk dat steeds meer mensen aandacht geven aan hun inkomen voor later. En een helder beeld van de pensioenopbouw wensen.”

Deel dit artikel met andere: