Home | Nieuws | Onderzoek: Geen bewijs voor verband tussen ESG-scores en aandelenrendement

Onderzoek: Geen bewijs voor verband tussen ESG-scores en aandelenrendement

Recent onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Erasmus Universiteit en Boston University, werpt twijfels op over de overtuiging dat betere ESG-scores van bedrijven leiden tot hogere aandelenrendementen. Asset managers verwijzen vaak naar onderzoeken die stellen dat een hogere ESG-score van een bedrijf gunstig is voor beleggers. Echter, volgens hoogleraar entrepreneurship Luca Berchicci van de Erasmus Universiteit is er geen wetenschappelijk bewijs voor dit verband. 

Berchicci en zijn collega’s repliceerden een veelgeciteerd onderzoek dat beweerde dat bedrijven met sterke ESG-beoordelingen beter presteerden dan anderen. Ze ontdekten echter dubieuze methodologische keuzes in het oorspronkelijke onderzoek. De bevindingen roepen vragen op over de integriteit van onderzoek in de financiële sector en de praktijken van asset managers die ESG-gerelateerde strategieën promoten. 

Belangenverstrengeling en gebrek aan transparantie 

Het onderzoek benadrukt daarnaast de belangenverstrengeling binnen de wetenschappelijke gemeenschap en de financiële sector. Veel onderzoekers hebben betaalde adviesposities bij financiële instellingen die baat hebben bij de bevordering van ESG-beleggingsstrategieën. Dit trekt de objectiviteit en transparantie van het onderzoek naar ESG en aandelenrendementen in twijfel. 

Het gebrek aan transparantie en objectiviteit in het onderzoek naar ESG en aandelenrendementen benadrukt de noodzaak van kritische reflectie binnen zowel de academische wereld als de financiële sector. Wetenschappers moeten streven naar een diepgaand begrip van de complexe relatie tussen duurzaamheid en financiële prestaties, zonder beïnvloed te worden door commerciële motieven. 

Lees meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/esg-score-bedrijf-zegt-niets-over-het-aandelenrendement?check_logged_in=1

 

Deel dit artikel met andere: