Home | Nieuws | Olieconcerns strijden om aandeelhouders te verwennen terwijl duurzaamheid lijkt te lijden

Olieconcerns strijden om aandeelhouders te verwennen terwijl duurzaamheid lijkt te lijden

Olieconcerns zoals Shell, ExxonMobil en TotalEnergies besteden meer geld aan het tevredenstellen van aandeelhouders dan wat zij als nettowinst overhouden. Het verleiden van beleggers is van de hoogste prioriteit bij directies.

Dit wordt afgeleid uit de recente kwartaalcijfers van de concerns. BP rapporteerde bijvoorbeeld een winstdaling van 80 procent, maar verhoogde tevens het dividend met 10 procent. Hierbij moet wel gesteld worden dat de winstdaling te maken heeft met de torenhoge prijzen voor delfstoffen die vorig jaar golden. De aandeelhouders profiteren nu dus van de winst die daaruit is gehaald middels dividenduitkering en inkoop van eigen aandelen.

Niet alleen hiermee lijken olieconcerns aandeelhouders tegemoet te willen komen. Op de beleggersdag in New York maakte Shell bekend verder in te zetten op lagere kosten, de olieproductie op niveau te houden en bij alle investeringen extra scherp naar de winstverwachting te kijken. Dat laatste leidt volgens critici tot minder aandacht voor verduurzaming, omdat de fossiele activiteiten op dit moment veel meer geld opleveren.

Lees hier meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/08/01/olieconcerns-trekken-de-portemonnee-voor-de-aandeelhouders-maar-duurzaamheid-lijkt-het-slachtoffer-a4171000

Deel dit artikel met andere: