Home | Nieuws | Nieuwe versus oude garde: AI gebruiken om ETF’s te bouwen

Nieuwe versus oude garde: AI gebruiken om ETF’s te bouwen

De toepassing van kunstmatige intelligentie op de aandelenmarkt wordt steeds uitgebreider en het roept de vraag op in hoeveel de technologie echt in staat is. Onlangs heeft de Amerikaanse startup Boosted.ai een algoritme ontwikkeld dat trends kan herkennen en aan de hand daarvan profiterende bedrijven kan selecteren. Het lijkt de perfecte basis te zijn voor een automatische ETF-bouwer.

In gesprek met Investment Officer legt CEO en medeoprichter Joshua Pantony uit waarom hij denkt dat de toekomst van ETF’s in handen van AI ligt. “Een indexbouwer kan bedrijven vinden die in eerste instantie niet aan een trend gekoppeld worden. Het model krijgt ook veel beter inzichtelijk waarom die relatie er is.” Hierdoor kunnen ETF-aanbieders ook beter beredeneren waarom bepaalde posities in een mandje thuishoren. “Dit kan duurzame ETF’s bijvoorbeeld nóg groener maken dan dat ze nu zijn.”

Momenteel wordt AI al door veel aandelenstrategen gebruikt om nieuws te interpreteren en een beter inzicht in het risicorendementsprofiel te creëren. Maar ook op het gebied van efficiëntie is er volgens Pantony terrein te winnen. Zeker als het gaat om het samenstellen van ETF’s. “Voorheen duurde het misschien wel veertig uur om alle benodigde informatie over een bepaald onderwerp te verzamelen, nu kan dit in slechts tien minuten.”

Toch moet men de mogelijkheden van AI niet overschatten. Het biedt niet een magische truc die rendementen omhoog kan laten schieten. “Waar ik niet van overtuigd ben, is dat AI ook de markt kan timen of aandelen kan selecteren die consistent de markt verslaan,” zegt CEO Martijn Rozemuller van VanEck. “De mens kan dat niet en AI ook niet. Toch vrees ik dat er aanbieders zullen zijn die dit wel zullen beweren. Beleggers zijn immers gevoelig voor dergelijke claims. Maar uiteindelijk kan AI de toekomst niet voorspellen.”

 

Lees hier meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/chatgpt-kun-je-voor-mij-de-beste-etf-bouwen?check_logged_in=1

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie