Home | Nieuws | Nieuwe belastingaanslag schudt spaarders wakker: Vermogensrendementsheffing verhoogd na stijging rentes

Nieuwe belastingaanslag schudt spaarders wakker: Vermogensrendementsheffing verhoogd na stijging rentes

Spaarders krijgen te maken met een verhoogde vermogensrendementsheffing in box 3 na de definitieve belastingaanslag van de fiscus. Belastingplichtigen met een spaartegoed van meer dan 57.000 euro over het jaar 2023 zullen beduidend meer belasting moeten betalen dan oorspronkelijk aangegeven in de voorlopige aanslag.

De fiscus hanteert nu een rendement van 0,92 procent voor spaarders in de definitieve aanslag, terwijl dit in de voorlopige aanslag nog op 0,36 procent stond. Deze toename wordt toegeschreven aan de aanzienlijke stijging van de rentetarieven, zoals gemeld door het FD. Hoewel de Belastingdienst dit nog niet heeft bevestigd, beschikt ABN Amro MeesPierson al over gegevens en berekeningen op basis van de bekende formule voor verondersteld rendement.

Laurens Berentsen, een journalist, constateert dat het werkelijke rendement beduidend hoger is dan eerder geschat en zelfs veel hoger dan wat momenteel op de website van de Belastingdienst staat vermeld (0,01 procent). Deze toename wordt verklaard door de aanzienlijke stijging van de spaarrentes het afgelopen jaar, waardoor spaarders meer inkomsten hebben gegenereerd en nu zwaarder worden belast.

Andere vormen van vermogen, zoals beleggingen en roerende zaken, blijven in box 3 voor het jaar 2024 nog steeds belast op basis van een langjarig gemiddelde van ongeveer 6,17 procent. Berentsen merkt op dat dit aanzienlijk afwijkt van de daadwerkelijke opbrengst in het afgelopen belastingjaar.

De reden waarom de belasting op spaartegoeden nauwkeuriger lijkt te zijn afgestemd op de werkelijkheid dan die op andere vermogensvormen, blijft onduidelijk. Berentsen begrijpt het voor vastgoed, maar bij aandelen en obligaties zijn er volgens hem veel critici die vinden dat dit beter benaderd zou moeten worden.

Binnenkort zal de Hoge Raad een oordeel vellen over de tijdelijke box 3-heffing. De advocaat-generaal, adviseur van de Hoge Raad, heeft al aangegeven dat deze tijdelijke heffing niet voldoet, omdat deze te ver af staat van de werkelijke opbrengsten uit beleggingen. Dit maakt de situatie al met al zeer spannend.

Lees meer: https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10537338/spaarders-betaalt-hogere-box-3-heffing-na-definitieve-aanslag-fiscus

 

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie