Home | Nieuws | Nederlanders iets minder bezorgd over geld

Nederlanders iets minder bezorgd over geld

De geldzorgen van Nederlanders over de energierekening zijn in de periode van september tot december iets afgenomen. Ondanks deze afname, is het nog steeds de grootste bron van financiële zorg. Bijna de helft van de Nederlanders, 48%, maakt zich hier zorgen over (ten opzichte van 53% in september 2022). Dat blijkt uit de Nationale Monitor Geldzorgen.

 

Na de energierekening zijn Nederlanders het meest bezorgd over de zorgkosten (36%), zoals kosten voor medicijnen, medische behandelingen en de zorgverzekering. Over huishoudelijke uitgaven, zoals eten en drinken, maken Nederlanders zich ook relatief vaak zorgen (27%).

De resultaten laten ook zien dat bij welke inkomensgroepen de geldzorgen het meest problematisch zijn: mensen met een laag inkomen hebben meer geldzorgen dan mensen met middeninkomens, die zich weer meer zorgen maken dan mensen met hoge inkomens.

Over de Monitor

De Nationale Monitor Geldzorgen onderzoekt hoe het financieel gaat met Nederlanders. Over welke geldzaken maken ze zich zorgen? Hoeveel financiële stress ervaren zij? En hoe financieel weerbaar zijn zij? Dat kan snel veranderen in deze roerige tijden. Daarom meten we dit bij een grote en representatieve steekproef van Nederlandse huishoudens. Zo krijgen we zicht op schommelingen door actuele veranderingen in de omgeving van de Nederlanders (in hun eigen leven, in Nederland en in de wereld). Ieder kwartaal publiceren we een update. Geldzorgen, financiële stress en financiële weerbaarheid zijn namelijk niet in een momentopname te vatten. De werkelijkheid is veel dynamischer.

Deel dit artikel met andere: