Home | Nieuws | Nederland in een milde recessie terwijl de eurozone juist groei doormaakt

Nederland in een milde recessie terwijl de eurozone juist groei doormaakt

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat blijkt uit groeicijfers gepresenteerd door het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS). Aangezien in beide kwartalen van dit jaar de economie is gekrompen, kunnen we spreken van een recessie. De economie van de eurozone groeide daarentegen met 0,3 procent.

In het eerste kwartaal dit jaar kromp de economie volgens nieuwe berekeningen van het CBS met 0,4 procent. Het afgelopen kwartaal is de economie dus verder gekrompen. Dat gaat tegen eerdere verwachtingen van economen in, die gemiddeld gezien juist een lichte groei hadden voorspeld. “De Nederlandse economie stagneert eigenlijk al vier kwartalen op rij,” verklaart CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Terwijl de Nederlandse economie krimpt, geldt het omgekeerde voor de eurozone. Diens economie groeide in het tweede kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In dat eerste kwartaal groeide nog kromp de economie van de eurozone. Relatief sterke economische groei in Ierland speelt een grote factor in de gemeten groei. Anderzijds noteerden Hongarije, Estland, Oostenrijk en Polen net als Nederland rode cijfers.

Lees hier meer: https://www.nu.nl/economie/6276732/terwijl-onze-economie-krimpt-groeit-die-in-andere-eurolanden-wel.html

 

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie