Home | Nieuws | Nasdaq gaat speciale herbalancering binnen index doorvoeren

Nasdaq gaat speciale herbalancering binnen index doorvoeren

Beursbedrijf Nasdaq gaat het gewicht van de grootste techbedrijven binnen de index beperken met een ‘speciale herbalancering’. Specialisten betwijfelen of de indexconcentratie relevant genoeg is voor een dusdanige maatregel.

De beurs zit in een rally door onder meer kunstmatige intelligentie en dit dwingt Nasdaq om nog deze maand de marktconcentratie van grote techgiganten in te dammen. Momenteel zijn de zeven grootste bedrijven verantwoordelijk voor meer dan de helft van de waarde van de hele index. Dit gaat in tegen het reglement.

De herweging zal op 24 juli plaatsvinden. Het totale gewicht van de topbedrijven binnen de index wordt dan teruggebracht tot een maximum van 40 procent. Het probleem zit voornamelijk in het verwachte rendement van de index, wat doorgaans lager is bij een hoge indexconcentratie. “Als de 10 grootste bedrijven in een index hun gewicht willen behouden of uitbreiden, moeten ze op lange termijn een bovengemiddelde groei genereren”, legt Peter Garnry uit, hoofd aandelenstrategie bij Saxo Bank.

Lees hier meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/amerikaanse-indices-hebben-een-waterhoofd-so-what

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie