Home | Nieuws | Lancering van Eerste Spot Bitcoin-ETF Nabij

Lancering van Eerste Spot Bitcoin-ETF Nabij

Een Amerikaans federaal hof oordeelde dat de Securities and Exchange Commission (SEC) onvoldoende motiveert waarom vergunningen voor spot bitcoin-ETFs worden afgewezen. Deze beslissing opent mogelijk de deur voor investeringen van miljarden dollars. JPMorgan waarschuwt echter voor de hoge kosten van ETFs. 

Grayscale Investments won vorige maand een belangrijke juridische strijd tegen de SEC, waarbij de afwijzing van hun aanvraag voor een spot bitcoin-ETF als onwettig werd beschouwd. Het hof in Washington D.C. stelt dat de SEC niet duidelijk uitlegt waarom spot bitcoin ETFs andere risico’s zouden lopen dan bitcoin futures ETFs, die wel werden goedgekeurd. 

De markt verwacht goedkeuring van Grayscale en andere asset managers, zoals BlackRock, Fidelity, Invesco en ARK Invest. Men schat dat goedkeuring aanzienlijke kapitaalinvesteringen kan aantrekken, met mogelijk een initiële inleg van $3 miljard op de eerste dag en tot $55 miljard over vijf jaar. 

Tim Bevan, CEO van ETC Group, verwacht goedkeuring van spot bitcoin-ETFs in januari, terwijl Bloomberg-analisten de kans op goedkeuring in die maand op 90% schatten. Hoewel sommige aspecten nog ter discussie staan, lijkt goedkeuring nabij. 

Ondanks de recente stijging van de bitcoinprijs tot $43.000, heeft de markt volgens Jan van Eck, CEO van VanEck, nog niet volledig de acceptatie door de SEC ingecalculeerd. Hij waarschuwt voor een mogelijk “sell the news”-moment maar verwacht slechts een kortstondige invloed op de huidige bullmarkt. 

JPMorgan waarschuwt voor een mogelijke uitstroom van $2,7 miljard uit Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) bij omzetting naar een spot bitcoin-ETF, wat neerwaartse druk op de bitcoinprijs kan veroorzaken. Nikolas Panigirtzoglou van JPMorgan vreest dat dit bedrag kan oplopen als de vergoeding niet sterk wordt verlaagd na de ETF-conversie. 

JPMorgan benadrukt ook dat gespecialiseerde ETFs met een beperkt focusgebied historisch gezien minder goed presteren dan bredere ETFs, voornamelijk door overwaardering bij de lancering, niet zozeer door hoge vergoedingen. 

 

Lees meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/eerste-spot-bitcoin-etf-dichtbij  

 

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie