Home | Nieuws | Kunstmatige intelligentie komt langzaam op gang in Nederlandse investment offices

Kunstmatige intelligentie komt langzaam op gang in Nederlandse investment offices

Beleggen in kunstmatige intelligentie is populair binnen de Nederlandse investment offices, maar het daadwerkelijk inzetten van de technologie is dat nog niet. AI kan van toegevoegde waarde zijn, vooral als het gaat om het analyseren van grote hoeveelheden data. Maar vermogensbeheerders blijven waakzaam voor mogelijke tekortkomingen.

Kunstmatige intelligentie kan grote hoeveelheden gegevens analyseren in een mum van tijden troeft op dat vlak het menselijk kunnen af. Bovendien bestaan al complexe handelsalgoritmen die realtime financiële gegevens analyseren en transacties uitvoeren. Ook wordt het al toegepast voor sentimentanalyse, portefeuille-optimalisatie en zelfs analyse van foto’s van parkeerplaatsen van Walmart om op basis van het aantal geparkeerde auto’s de omzet van de supermarktketen in te schatten voordat de kwartaalcijfers bekend worden gemaakt.

Hoewel de mogelijkheden van AI groot zijn, worden er ook vraagtekens gezet bij de kunsten ervan. “Geen computermodel kan je als belegger helpen bij de vraag hoe om te gaan met een pandemie-scenario, waarbij markten en economieën eerst kortstondig instorten, maar daarna weer snel opveren. Waarna de inflatie en de rente scherp stijgen, terwijl centrale banken dat totaal niet zien aankomen, ondanks enorme fiscale en monetaire stimulus,” zegt Wouter Wijand, chief investment strategist bij Providence Capital. “Voor zo’n scenario zijn geen historische data voorhanden, hier had AI niets kunnen uitrichten.”

Han Dieperink, chief investment strategist bij Aureus, is optimistischer over de inzetbaarheid van AI. Voornamelijk omdat mensen er al meer mee werken dan ze zelf vaak denken. “Als de definitie is dat je de mens uitschakelt en de machine inschakelt dan kun je zeggen dat indexbeleggen en factorbeleggen ook vormen van kunstmatige intelligentie zijn.” Bovendien zijn beleggers al gewend om met behulp van machines door grote hoeveelheden data heen te spitten. “Beleggers zijn gewend dat de machine voor hun beslissingen neemt. Hoe de machine dat doet is op een gegeven moment niet meer te achterhalen, maar de mens is toch alleen geïnteresseerd in rendement en niet in de manier hoe het tot stand komt.”

Tot nu toe is de meest gebruikte toepassing van AI een Machine Learning model. Achmea IM maakt hier gebruik van om inzicht te krijgen in hoe ESG-keuzes zoals uitsluitingen, best-in-class of het CO2-reductieplafond van invloed zijn op het rendement van aandelenportefeuilles. Deze methode maakt ook non-financiële criteria identificeerbaar en kwantificeerbaar. “Op die manier krijg je beter inzicht in welk duurzaamheidsbesluit op welk moment tot welk financieel effect heeft geleid,” verklaart chief strategist Wim Barentsen.

Lees hier meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/ai-mondjesmaat-ingezet-het-nederlandse-investment-office?check_logged_in=1

Deel dit artikel met andere: