Home | Nieuws | Komt er een einde aan het coöperatieve karakter van Rabobank?

Komt er een einde aan het coöperatieve karakter van Rabobank?

Rabobank is bezig met een reorganisatie waarbij lokale vertegenwoordigers hun inspraak verliezen bij belangrijke beslissingen van het hoofdkantoor. Dit blijkt uit gelekte reorganisatieplannen van de bank, wat aangeeft dat de bank steeds meer afstand neemt van zijn coöperatieve karakter.

Onder leiding van de nieuwe CEO, Stefaan Decraene, maakt Rabobank een aanzienlijke verschuiving. Het coöperatieve karakter van de bank zal verder vervagen, wat echter al eerder was ingezet. Decraene zag bij zijn aantreden een complexe en hiërarchische bank, en hij wil daar verandering in brengen.

Volgens FD-journalist Mathijs Rotteveel is de Rabobank momenteel verdeeld in 78 lokale banken en 14 ‘kringen’. Na de reorganisatie zullen de beslissingen voornamelijk op het hoofdkantoor worden genomen en worden de kringen opgeheven. Lokale commissarissen behouden weliswaar hun rol om te inspireren en mee te praten, maar hebben niet langer dezelfde beslissende bevoegdheid als het hoofdkantoor. De focus zal meer komen te liggen op activiteiten in de regio vanuit het hoofdkantoor.

Hoewel ledenraden nog steeds mogen stemmen over de plannen, acht Rotteveel de kans op een tegenstem klein, gezien de vele inspraakrondes die al hebben plaatsgevonden en de vermoedelijke voorbereiding van de plannen op basis van regionale feedback.

Lees meer:https://www.bnr.nl/nieuws/ondernemen-werk/10544514/rabobank-reorganiseert-stapt-af-van-cooperatieve-karakter

Deel dit artikel met andere: