Home | Nieuws | Klaas knot: “Pas op voor optimistische verwachtingen renteverlaging”

Klaas knot: “Pas op voor optimistische verwachtingen renteverlaging”

DNB-president Klaas Knot benadrukt dat de Europese Centrale Bank na de waarschijnlijke rentedaling in juni voorzichtig zal zijn met verdere rentestappen. Hij stelt dat het nog te vroeg is om een exact moment te bepalen voor de volgende renteverlaging, omdat daarvoor recente gegevens over loonstijgingen nog ontbreken. Knot merkt op dat het tempo van de loonstijgingen nog aanzienlijk moet afnemen.

Hij deelt niet de verwachting van zijn Griekse collega Yannis Stournaras die een tweede renteverlaging suggereert voor augustus. Knot geeft aan dat er elk kwartaal nieuwe informatie over de arbeidsmarkt beschikbaar komt, wat essentieel is voor het beleid.

Het hoofddoel van de renteverlagingen is om de inflatie terug te brengen naar ongeveer 2 procent. Volgens Knot zou dit echter pas volgend jaar kunnen gebeuren. Hij legt uit dat hogere lonen leiden tot meer uitgaven, wat op zijn beurt de prijzen doet stijgen.

Op dit moment handhaaft de ECB een historisch hoog rentetarief van 4 procent, in afwachting van gunstigere economische omstandigheden. Financiële markten anticiperen echter op een mogelijke rentedaling in juni, waarschijnlijk met een kwart procentpunt.

Lees het volledige artikel: https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10545765/dnb-baas-waarschuwt-voor-te-optimistische-verwachtingen-renteverlagingen

Deel dit artikel met andere: