Home | Nieuws | Investeringen in duurzaamheid beperken gevolgen recessie

Investeringen in duurzaamheid beperken gevolgen recessie

Nu de renteverhogingen tot een einde lijken te komen, staan veel economieën nog aan de rand van een recessie. Maar een winstdip lijkt uit te blijven. Dat zou te maken hebben met de vertraagde effecten van de pandemie, de impact van deglobalisering en het streven om economieën CO2-vrij te maken.

Dat stelt Helen Jewell, beleggingsstrateeg voor fundamental equities voor de EMEA-regio bij BlackRock. Allereerst is de economie nog steeds op gang aan het komen sinds de coronapandemie. “Als economieën vertragen, dan blijven cyclische bedrijven meestal zitten met meer voorraad. Om die voorraden weer weg te werken, worden vaak kortingen op die producten gegeven en dat drukt weer op de resultaten. Maar in de huidige cyclus zien we dat er sectoren zijn waar dit niet opgaat. Het aanbod kan nog altijd geen gelijke tred houden met de vraag, omdat de aanbodkant nooit echt herstelde van de lockdowns.”

Wat meehelpt aan de winstgevendheid, is dat consumentenbestedingen vooralsnog stabiel blijven, ondanks de stijgingen in inflatie en rente. “Dit biedt mogelijkheden voor stock pickers die bedrijven van hoge kwaliteit zoeken in de consumentengoederensector met een aantrekkelijke waardering.” Met kwaliteit wordt gedoeld op bedrijven die een potentiële daling in consumentenuitgaven aankunnen, zoals bedrijven die werkzaam zijn in e-commerce.

Als de winsten doorstijgen, zal de cyclische golfbeweging die een aantal industriële bedrijven ervaren minder heftig zijn. Volgens Jewell zijn hier twee oorzaken voor: “Overheden besteden momenteel enorme bedragen aan de energietransitie. Industriële bedrijven kunnen hiervan profiteren, onder meer door het elektrificeren van voertuigen en de infrastructuur die daarvoor nodig is. Tijdens de pandemie werd duidelijk hoe kwetsbaar de toeleveringsketens zijn en als reactie hierop zijn veel bedrijven dichterbij huis gaan produceren. Overheden geven veel geld uit aan het stimuleren van bepaalde sectoren die van belang zijn voor de nationale veiligheid.”

Lees hier meer: https://theasset.nl/deze-week/co2-investeringen-beperken-winstrecessie/

Deel dit artikel met andere: