Home | Nieuws | Inflatie in augustus ‘slechts’ 3,4 procent, maar voedingsmiddelen flink duurder

Inflatie in augustus ‘slechts’ 3,4 procent, maar voedingsmiddelen flink duurder

Voedingsmiddelen waren in augustus 10,3 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder. Anderzijds waren brandstoffen juist 28,6 procent goedkoper. Gemiddeld kwam de inflatie hiermee uit op 3,4 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het inflatiepercentage is relatief hard gedaald vergeleken met de 5,3 procent die werd geconstateerd in juli. De inflatie op het gebied van voedingsmiddelen is vrij gelijk gebleven met wat in juli werd gemeten. Waar de grootste daling is geboekt, is in energie en brandstoffen. De daling van 28,6 procent tekent zich flink af tegen de 21,4 die in juli werd gerapporteerd.

De cijfers van het CBS zijn gebaseerd op de Europese geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Deze methode wordt gehanteerd binnen de Europese Unie om eurolanden dezelfde rekenmethode te laten gebruiken. Dit zorgt ervoor dat inflatiecijfers beter te vergelijken zijn en hierdoor kan de Europese Centrale Bank effectiever haar beleid erop aanpassen.

Lees hier meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/08/31/inflatie-in-augustus-opnieuw-iets-afgenomen-brandstoffen-fors-goedkoper-a4173179

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie