Home | Nieuws | IMF voorspelt vastlopen van groei Nederlandse economie

IMF voorspelt vastlopen van groei Nederlandse economie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de economische groei van zowel Nederland als meerdere Europese landen flink zal afremmen. Dit komt door de renteverhogingen die zijn ingevoerd in reactie op de hoge inflatie. Echter, als gevolg hiervan zal een gehoopte verlaging van de inflatie voor langere tijd uitblijven.

Voor Nederland heeft het IMF zijn voorspelling voor 2023 verlaagd van 1 naar 0,6 procent groei. In 2024 wordt verwacht dat de groei niet hoger dan 1,1 procent zal zijn. De vooruitzichten van de VN-organisatie zijn daarmee somberder dan die van het Centraal Planbureau, dat eerder nog uitging van 0,7 en 1,5 procent groei. Binnen Europa zijn er meerdere landen die slechtere groeicijfers tegemoet zien. Duitsland krijgt volgens het IMF te maken met krimp en Oostenrijk zal op het randje balanceren.

“De strengere kredietvoorwaarden drukken op de huizenmarkten, de investeringen en de bedrijvigheid”, verklaart IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas. Hij benadrukt daarbij dat er een stijgende lijn is te zien in het aantal bankroeten. Ook geeft hij aan dat de economische vertraging vooral te zien is in de meer ontwikkelde landen, al bestaan ook in opkomende markten de nodige risico’s.

Nederland en Europa doen het qua groeicijfers relatief matig in vergelijking met de rest van de wereld. Het IMF rekent op 3 procent groei wereldwijd in 2023 en 2,9 procent groei in 2024. Dat is echter nog steeds iets minder groei dan eerder werd voorzien.

Lees hier meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/1332235380/imf-voorziet-flinke-groeivertraging-nederlandse-economie

Deel dit artikel met andere: