Home | Nieuws | IMF maakt zich zorgen over groei private credit

IMF maakt zich zorgen over groei private credit

De snelgroeiende markt voor private credit baardt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgen. De groei van vorig jaar overschreed wereldwijd de $2.100 miljoen aan activa. Voornamelijk de liquiditeitseisen en kwaliteit van fondsen en onderliggende leners spelen hierin een grote rol.

Adviseurs van het IMF stellen uit onderzoek: ‘de snelgroeiende en onduidelijke structuur van dit segment kan een groot gevaar vormen voor ons financiële systeem’. Het IMF adviseert regelgevers om een actievere rol te spelen in het opzetten van rapportage vereisten en toezicht samenwerking. Hoewel de private credit markt lange termijn economische voordelen heeft waarschuwt het IMF voor de risico’s zoals: gebrek aan waarderingen, onduidelijke kredietkwaliteit en complexe onderlinge verbindingen met het bedrijfsleven als breder risico voor het financiële systeem.

Het IMF is bezorgd over de toenemende hefboomwerking bij kleine en middelgrote leners op de private kredietmarkt, waarbij de impact van leningen tijdens economische neergangen onduidelijk blijft. De mogelijke dalen van kredietkwaliteit kan leiden tot wanbetalingen en grote verliezen, met potentieel druk op banken, retailfondsen en institutionele beleggers. Er bestaat een gebrek aan transparantie in de private kredietsector, waardoor het moeilijk is om kwetsbaarheden te monitoren en risico’s te beoordelen, vooral omdat veel risico verlagende maatregelen nog niet zijn getest.

Lees meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/imf-noemt-private-credit-een-risico-voor-brede-markt

Deel dit artikel met andere: