Home | Nieuws | Hypotheekaanvragen wijzen op stijging van huizenprijzen de komende maanden

Hypotheekaanvragen wijzen op stijging van huizenprijzen de komende maanden

De huizenprijzen zullen gaan stijgen in het laatste deel van 2023. Dat voorspelt Van Bruggen Adviesgroep aan de hand van de gemiddelde hoogte van hypotheken die de afgelopen tijd zijn aangevraagd. De kans wordt groot geacht dat de stijging vervolgens in 2024 doorzet.

Het bedrag van een hypotheek kan een goede indicator voor huizenprijzen zijn, omdat kopers ruim voordat een aankoop rond is al een hypotheekaanvraag moeten doen. Volgens Van Bruggen stegen de hypotheekbedragen gedurende de zomer en kan verwacht worden dat we dit terug gaan zien op de huizenmarkt.

De stijging is niet heel gek, omdat inkomens in 2023 zijn gestegen. En de verwachting is dat die stijging zal aanhouden in 2024. Anderzijds is de hypotheekrente ook omhooggegaan en kan dat ervoor zorgen dat er weer een balans ontstaat. Hoeveel dit van invloed gaat zijn, is afhankelijk van hoe goed de ECB de inflatie kan beteugelen. Van Bruggen acht dat de kans op een succesvol inflatiebeleid en dus indirect een stijging van huizenprijzen het grootst is.

 

Lees hier meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/1116199884/huizenprijzen-stijgen-komende-maanden

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie