Home | Nieuws | Huizenprijzen niet omlaag door opkoopverbod

Huizenprijzen niet omlaag door opkoopverbod

Huizenprijzen gaan niet omlaag in wijken en steden waar een opkoopverbod van kracht is. De prijzen blijven vergelijkbaar met wijken die niet aan een opkoopverbod onderworpen zijn. Wel worden in meerdere mate huizen verkocht aan starters.

Het opkoopverbod maakt het, in steden en wijken waar het van toepassing is, niet mogelijk voor vastgoedbeleggers om mee te bieden op een huis. Dit gaat ten koste van het aantal huurwoningen, maar biedt meer mogelijkheden voor kopers. Voornamelijk starters zouden er voordeel van moeten hebben. Het idee is ook dat de huizenprijzen in de gedoelde wijken omlaaggaan doordat vastgoedbeleggers niet kunnen overbieden.

Dat starters er voordeel van hebben, is ondertussen gebleken. In de wijken in Rotterdam die onderworpen zijn aan een opkoopverbod, ging het aantal aan starters verkochte woningen omhoog van 40% naar 60%. Echter, de gemiddelde verkoopprijs is niet omlaag gegaan, maar gelijk gebleven. De conclusie die hieruit getrokken wordt, is dat vastgoedbeleggers minder invloed hebben op huizenprijzen dan alvorens werd gedacht.

Lees hier meer: https://www.nu.nl/economie/6268675/starter-op-huizenmarkt-profiteert-van-opkoopverbod-huurder-de-pineut.html

Deel dit artikel met andere: