Home | Nieuws | Huishoudens beleggen meer in opkomende markten: DNB

Huishoudens beleggen meer in opkomende markten: DNB

In 2022 belegden Nederlandse huishoudens opnieuw meer in opkomende markten zoals Zuid-Afrika, Brazilië en China. Ondanks netto aankopen nam de waarde van deze beleggingen vanwege koersverliezen af tot € 2.241 miljoen eind 2022, ten opzichte van een recordomvang van € 2.631 miljoen eind 2021. Dat blijkt uit cijfers van DNB.

In periodes van lage spaarrentes, zoals de laatste jaren, is het voor beleggers relatief aantrekkelijk om meer risico te nemen. Beleggers zien daardoor opkomende markten als een alternatieve beleggingscategorie: deze zijn meer volatiel en daarmee risicovol, waardoor beleggers een hoger rendement verwachten.

Opvallend is dat beursgenoteerde ondernemingen uit opkomende markten vooral Nederlandse huishoudens aantrekken wanneer het aandeel van het bedrijf gedenomineerd is in euro’s. Recent onderzoek toont aan dat de aan- en verkopen van beleggingen in opkomende markten in de eigen munt veel minder gevoelig zijn voor internationale schokken. Ook het merendeel van de Nederlandse huishoudens kiest voor Europese beleggingsfondsen die het valutarisico voor de beleggers (grotendeels) afdekken.

Beleggingen herstellen van koersverliezen

Na forse verliezen gedurende 2022 zagen Nederlanders de waarde van hun totale beleggingen in het laatste kwartaal van 2022 stijgen. In totaal bedroeg de waardestijging € 4,1 miljard, tot € 156,5 miljard. Over heel 2022 nam de omvang van de beleggingen af met € 26,1 miljard (-15%).

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie