Home | Nieuws | Hoogste ECB-rente ooit in het vooruitzicht

Hoogste ECB-rente ooit in het vooruitzicht

De Europese Centrale Bank zal hoogstwaarschijnlijk in juli de rentetarieven weer verhogen. Dat kondigde ECB-president Christine Lagarde afgelopen dinsdag aan. Door de verhoging komt het hoogste renteniveau sinds het begin van de euro in zicht.

In juni verhoogde de ECB de rente naar 3,5% en de voorspelling is dat dit percentage in juli stijgt naar 3,75%. Dat niveau werd in de historie van de euro maar één keer bereikt. Dat was in de periode tussen de herfst van 2000 en het voorjaar van 2001. De ECB verhoogt de rente om de huidige inflatie te bestrijden. Bovendien werkt het door in spaarrentes, die nu bij veel banken in de lift zitten.

Het is nog niet duidelijk tot hoever de ECB de rente wil ophogen, maar het einde is nog niet in zicht. In een toespraak bij een bijeenkomst van centrale bankiers zei Lagarde dat men ook na de zomer een renteverhoging kan verwachten en dat de piek nog niet bereikt is. Daar voegde ze aan toe dat de centrale bank duidelijk moet communiceren dat rentes nog langer hoog blijven, zodat beleggers niet gaan speculeren op renteverlagingen.

Lees hier meer: https://www.nu.nl/economie/6269812/hoogste-ecb-rente-ooit-nabij-want-reeks-verhogingen-is-nog-niet-voorbij.html

Deel dit artikel met andere: