Home | Nieuws | Han Dieperink: “Hype op de markt rond AI vergelijkbaar met een zeepbel”

Han Dieperink: “Hype op de markt rond AI vergelijkbaar met een zeepbel”

Men overschat de kortetermijneffecten van kunstmatige intelligentie (AI) en onderschat de langetermijneffecten. Dat is de analyse van Han Dieperink, Chief Investment Strategist bij Auréus. Er is sinds de doorbraak van ChatGPT een ‘hype’ ontstaan rond AI en dat reflecteert zich in de aandelenmarkt. 

Koersen van bedrijven die zich in of rond de AI-sectoren bevinden zijn sinds het begin van de hype flink gestegen. Volgens Dieperink is dit vergelijkbaar met een opgeblazen zeepbel die zomaar kan knappen. “De aandelen stijgen naar een niveau waar ze in de toekomst eigenlijk alleen maar kunnen teleurstellen. Zeker in een echte hype zijn goede bedrijven zelden een goed aandeel.”

Dieperink zegt meer geïnteresseerd te zijn in de manier waarop AI de arbeidsmarkt gaat beïnvloeden. “Waar het dan vooral om gaat, is het effect van kunstmatige intelligentie op de productiviteit. Waar de Eerste Industriële Revolutie gebaseerd was op de automatisering van menselijke spierkracht, is de Vierde Industriële Revolutie gebaseerd op de automatisering van menselijke denkkracht. En aangezien denkkracht tegenwoordig een veel groter deel van de economie omvat dan spierkracht, wordt de impact van AI mogelijk groter dan destijds de automatisering van menselijke spierkracht.”

Lees hier meer: https://www.financialinvestigator.nl/nl/nieuws-detailpagina/2023/06/13/Han-Dieperink-De-start-van-een-zeepbel-in-kunstmatige-intelligentie

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie