Home | Nieuws | Ger Jaarsma: ‘Waarom het pensioen ook voor jongeren belangrijk is’

Ger Jaarsma: ‘Waarom het pensioen ook voor jongeren belangrijk is’

In zijn column in het Friesch Dagblad schrijft Ger Jaarsma, de voorzitter van de Pensioenfederatie, dat pensioen ook voor jongeren belangrijk is.

 

Jaarsma: “Het pensioen is nog erg ver weg als je jong bent. Maar ook voor jongeren is pensioen belangrijk. Want hoe eerder met pensioen opbouwen wordt gestart, hoe hoger de oudedagsvoorziening uiteindelijk is.”

Pensioenfondsbestuurder

“Plotseling was het nieuws: twintigers die een opleiding doen tot pensioenfondsbestuurder. Het programma EenVandaag kwam filmen en ik ging in de studio uitleggen waarom nog lang niet in elk pensioenfondsbestuur jongeren zitten, maar dat de belangstelling sterk aan het toenemen is. Zo waren er vorig jaar veertig kandidaten voor de Pensioenlab Academie die opleidingen verzorgt, en dit jaar zelfs meer dan honderd belangstellenden.”

Meerdere generaties

“Een van de jonge bestuurders in opleiding zei dat het interessante aan pensioen is dat het over meerdere generaties gaat. Pensioen gaat over de lange termijn én over nu. Een pensioenfondsbestuurder weegt constant af wat de besluiten betekenen voor elke leeftijdsgroep binnen het pensioenfonds. Voor iemand die nu gaat werken, moet er tussen pakweg 2065 en 2085 elke maand een pensioenbedrag beschikbaar zijn. Dat betekent dus: nu goed op de centen letten. Maar tegelijkertijd ook vandaag zo veel mogelijk pensioen verhogen voor de huidige gepensioneerden die de prijzen in de supermarkt zien stijgen.”

Nog veel onbekend

“Tegelijkertijd is er bij jongeren nog veel onbekend als het over pensioen gaat. Dat zie je ook in de straatinterviews die in het kader van de online jongerencampagne Nuietsdoenaanjepensioen zijn gemaakt. Krijg je meer of minder aan pensioen dan je hebt ingelegd, was een van de vragen. Toch opvallend dat veel jonge mensen denken dat zij erbij inschieten. Terwijl een gemiddelde gepensioneerde nu twee tot drie keer zijn of haar inleg krijgt, dankzij de opbrengsten uit de beleggingen door pensioenfondsen. Ook de vraag of je je pensioen voor jezelf of voor anderen opbouwt, leidt tot verwarring. Het goede antwoord is: voor jezelf.”

Gezamenlijke buffer

“Er is een gezamenlijke buffer om samen risico’s te delen, maar je pensioenpremie gaat naar je eigen pensioenopbouw. De filmpjes laten zien dat een jongerencampagne nog steeds nodig is. Pensioen gaat over veel geld en is ook nu relevant. Lang niet iedereen die in loondienst werkt bouwt automatisch pensioen op, dus het loont om dat te checken.”

Tweede Kamer

“Natuurlijk, pensioen is nog erg ver weg als je jong bent. Maar ook voor jongeren is pensioen belangrijk. Hoe eerder met pensioen opbouwen wordt gestart, hoe hoger het pensioen uiteindelijk is. De Tweede Kamer heeft ook geregeld dat de leeftijd om te beginnen met pensioen opbouwen is verlaagd van 21 naar 18 jaar. Dus: vraag bij je eerste baan ook naar de arbeidsvoorwaarde pensioen, want je loopt veel geld mis als dit niet geregeld is!”

Deel dit artikel met andere: