Home | Nieuws | Gemiddelde beleggingsrendement van pensioenfondsen diep in het rood

Gemiddelde beleggingsrendement van pensioenfondsen diep in het rood

Het gemiddelde beleggingsrendement van pensioenfondsen in Nederland bedroeg over 2022 –21 procent. Dat beschrijft Bell Pension Consultants & Actuaries in haar jaarlijkse rapport ‘Werk in uitvoering bij pensioenfondsen 2023’. De totaal gerapporteerde pensioenbeheerkosten kwamen in 2022 uit op €9,6 miljard, wat 33 procent lager is dan in recordjaar 2021.

De daling komt voornamelijk doordat prestatievergoedingen 76 procent lager waren. Pensioenbeheerkosten stegen echter met 7 procent. De stijging in pensioenkosten is vooral veroorzaakt door voorbereidingen op het nieuwe pensioenstelsel. “Na het uitzonderlijke jaar 2021, met de geëxplodeerde prestatievergoedingen, zijn de kosten van vermogensbeheer weer enigszins genormaliseerd,” verklaart Jeroen Koopmans, Partner bij Bell.

De stijging in beheerkosten waren volgens Koopmans te verwachten. “Dat heeft te maken met de kosten die gemaakt moeten worden met de voorbereidingen op en vervolgens de implementatie van het nieuw pensioenstelsel.” Gemiddeld hadden de 178 geanalyseerde fondsen in 2022 een belegd vermogen van €1.625 miljard, voor 6,2 miljoen actieve deelnemers, 3,8 miljoen pensioengerechtigden en 9,1 miljoen slapers.

Lees hier alle bevindingen en statistieken: https://www.financialinvestigator.nl/nl/nieuws-detailpagina/2023/09/29/Gemiddelde-beleggingsrendement-pensioenfondsen-21

Deel dit artikel met andere: