Home | Nieuws | Forse daling aantal hypotheekaanvragen in tweede kwartaal

Forse daling aantal hypotheekaanvragen in tweede kwartaal

Hypotheekaanvragen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar aanzienlijk gedaald, met een afname van 34,5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze daling kan grotendeels worden toegeschreven aan de stijgende hypotheekrente, waarbij banken en andere hypotheekverstrekkers hun tarieven aanzienlijk hebben verhoogd gedurende het afgelopen jaar. Deze verhoogde rente heeft het voor aspirant-huizenkopers, met name starters, moeilijker gemaakt om voldoende financiering te verkrijgen. 

Dataverzamelaar HDN merkt wel op dat de markt in het tweede kwartaal is gestabiliseerd en zelfs licht is aangetrokken in vergelijking met het eerste kwartaal. Op woensdag meldde HDN dat het aantal hypotheekaanvragen in de periode van april tot en met juni met 2 procent is gestegen tot 93.167. In het eerste kwartaal werden 91.341 aanvragen geregistreerd. 

Het aantal aanvragen voor de aanschaf van een woning is in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar met 7,6 procent gestegen, wat neerkomt op 60.099 aanvragen. Het gemiddelde hypotheekbedrag is in het tweede kwartaal gedaald tot 330.024 euro, een afname van 6,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Zowel het hypotheekbedrag als de gemiddelde woningwaarde is met bijna 2 procent gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal. 

Lees hier meer: https://www.nu.nl/economie/6270891/aantal-hypotheekaanvragen-in-tweede-kwartaal-flink-gedaald.html 

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie