Ouders: geld belangrijker dan geluk
De helft van de Nederlandse ouders (49%) adviseert hun kinderen een studie te kiezen die later een goed betaalde baan oplevert. De stijgende inflatie weerhoudt deze ouders ervan om hun kinderen te stimuleren hun dromen na te jagen. Dit blijkt uit het ‘European Consumer Payment Report’ van financieel dienstverlener Intrum onder 1.000 Nederlanders.
Ten opzichte van andere Europese ouders, houden de Nederlandse ouders hun hoofd relatief koel. Nederland behoort namelijk tot de Europese landen waarbij ouders zich, ondanks de economisch turbulente tijd, nog het minst laten beïnvloeden door de inflatie.
De inflatie is voor ouders ook een reden om hun kinderen op allerlei andere manieren te helpen. Twee derde van de ouders (63%) waarschuwt hun kinderen in deze tijd extra om geen schulden te maken. Daarnaast besteedt 59 procent van de ouders ook meer tijd aan de financiële geletterdheid en -ondersteuning. En ondanks dat de rekeningen harder stijgen dan het inkomen, zet 57 procent van de ouders zelf meer geld opzij, om eventuele financiële problemen van hun kinderen zelf op te kunnen vangen.
Guy Colpaert, directeur Intrum Benelux: “Het lijkt aantrekkelijker om nu te kiezen voor een studierichting die later een baan oplevert waar royaal voor betaald wordt. Echter, het maakt niet uit welk salaris je uiteindelijk verdient, wel hoe je er als mens mee omgaat. Het vermogen om te begrijpen hoe geld werkt en een stukje verantwoord kunnen omgaan met geld zijn belangrijkere factoren om uiteindelijk niet in de problemen te komen. Zorg er daarom als ouder voor dat jouw kinderen verantwoord kunnen omgaan met hun geld, door ze daadwerkelijk verantwoordelijkheden te geven. Dan kunnen ze hoe dan ook hun dromen najagen, een baan kiezen waar ze gelukkig van worden en maandelijks hun rekeningen blijven betalen.”