Home | Nieuws | Fed houdt rente gelijk, maar sluit verhoging niet uit

Fed houdt rente gelijk, maar sluit verhoging niet uit

De Amerikaanse federale banken laten de belangrijkste rente voorlopig staan op 5,25 tot 5,5 procent. Er zit mogelijk nog een renteverhoging in het verschiet voor de jaarwisseling, maar die keuze hangt af van cijfers over de Amerikaanse economie die de komende tijd zullen worden gepubliceerd.

In een persverklaring geeft de Fed aan dat de krappere financiële omstandigheden op de kredietenmarkt effect hebben op de economische activiteit, werkgelegenheid en inflatie. De strekking van de effecten zou echter onduidelijk zijn. Jerome Powell, president van de Fed, licht toe dat hij ’er nog niet zeker van is dat de huidige verkrapping volstaat’ om de inflatie naar het gewenste niveau te brengen en dat het comité meer tijd nodig heeft om dit te bepalen.

Het doel is om de inflatie terug te brengen naar 2 procent en maximale werkgelegenheid te creëren. In september bedroeg de inflatie 3,7 procent. Ondertussen groeit de Amerikaanse economie hard en nam het bbp met 4,9 procent toe over het derde kwartaal. Hoge uitgaven van consumenten waren hier de grootste drijfveer van. In september gaven ze gemiddeld gezien zelfs meer geld uit dan ze verdienden.

Lees hier meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/1760303131/fed-houdt-rente-gelijk-voor-nu

Deel dit artikel met andere: