Europese fondsen eisen afbouw CO2 bij oliebedrijven, maar Amerikanen en Britten juist niet
De drie grootste Europese investeringsfondsen, Amundi, UBS en Allianz, hebben aangedrongen op verlaging van de uitstoot bij grote oliebedrijven zoals Shell en BP. Dit in tegenstelling tot hun Amerikaanse en Britse concurrenten, die dergelijke oproepen van klimaatgroepen negeren. Het gaat hierbij specifiek om het verminderen van de uitstoot bij producten en leveranciers.
Follow This, een activistische aandeelhouder, probeert namens aandeelhouders de uitstoot van grote oliebedrijven te beperken volgens de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs. Ze roepen al jaren de allergrootste aandeelhouders op om hun invloed in de bestuurskamers van deze bedrijven, zoals Shell, te laten gelden.
Mark van Baal, oprichter van Follow This, benadrukt dat investeerders de sleutel hebben om de klimaatcrisis aan te pakken met hun stemrecht als aandeelhouders. “Amundi, Allianz en UBS maken hier gebruik van om de klimaatcrisis te verzachten, terwijl de meeste van hun concurrenten oliebedrijven laten doorgaan met het veroorzaken van klimaatverandering.”
Volgens Van Baal geloven Amerikaanse en Britse investeerders dat ze moeten kiezen tussen winst en klimaat, een ‘vals’ dilemma dat door de olie- en gasindustrie zou zijn gecreëerd. Hij pleit ervoor om de opbrengsten uit de verkoop van olie en gas te gebruiken voor investeringen in duurzame bedrijvigheid in plaats van fossiele brandstoffen.
Veel oliebedrijven hebben beloofd hun uitstoot te verminderen rond de ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs. Follow This richt zich specifiek op de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door het gebruik van energieproducten bij klanten en leveranciers van deze bedrijven. Shell heeft recentelijk aangekondigd dat ze alle afspraken voor het bereiken van hun eigen doelen voor uitstootverlaging ruimschoots kunnen behalen.
Lees hier meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/1893751992/europese-beleggersreuzen-eisen-afbouw-co2-bij-oliebedrijven-maar-amerikanen-niet