Home | Nieuws | ETF 3.0 verovert in rap tempo de markt, nu ook in Europa

ETF 3.0 verovert in rap tempo de markt, nu ook in Europa

Actieve ETF’s zijn enorm gegroeid in 2023 en de meest recente generatie, ook wel bekend als ETF 3.0, wordt steeds populairder onder zowel institutionele als particuliere beleggers. Momenteel is het aanbod het grootst in de Verenigde Staten, maar Europa begint nu ook bij te benen. Hierdoor is de ETF 3.0 in het vaarwater van beleggingsfondsen terecht gekomen.

Actieve ETF’s bestaan al sinds 2008, maar deden er lang over om echt op stoom te komen. Nu ziet Ciaran Fitzpatrick, topman van de ETF-divisie van State Street in Europa, een sterke groei ontstaan. “Meer dan 63 procent van de instroom aan kapitaal vanuit de VS ging afgelopen maand naar actieve ETF’s en dat had denk ik niemand verwacht.” Alleen blijft Europa nog achter. “We hebben het over circa €30 miljard aan actieve trackers in Europa, terwijl de gehele ETF-markt een omvang heeft van €1.600 miljard.”

ETF 3.0 markeerde het startpunt van actieve strategieën in de ETF-markt. Hiermee kregen managers meer invloed op wat precies in een mandje wordt opgenomen. Nu de populariteit ervan sterk aan het groeien is, is het niet zozeer nieuw geld dat voornamelijk binnenstroomt. “Europa wordt steevast gedomineerd door institutionele spelers en dat zal vermoedelijk niet veranderen,” denkt Fitzpatrick. “Circa 70 tot 75 procent van de instroom naar Europese ETF’s komt van institutionele beleggers, de rest van particulieren.”

Voor traditionele fondsbeheerders die marktleiders zoals BlackRock, Vanguard of SPDR liever niet uitdagen met een eigen ETF, bieden actieve trackers kansen om zich te onderscheiden. Ook als het gaat om kosten kunnen actieve ETF’s gunstige producten zijn. Fitzpatrick denkt dat beleggers met ETF’s 20 tot 30 basispunten goedkoper uit zijn ten opzichte van beleggingsfondsen. “Iedere belegger kijkt naar de kosten. Als een ETF goedkoper is dan een vergelijkbaar traditioneel beleggingsfonds, dan kiezen zij voor de tracker. We zien nu al kapitaal uit beleggingsfondsen naar ETF’s stromen.”

Lees hier meer: https://www.investmentofficer.nl/nieuws/nieuwe-generatie-actieve-etfs-verovert-de-markt?check_logged_in=1

Deel dit artikel met andere: