Home | Nieuws | Er verschijnen steeds meer scheuren in de groei van China

Er verschijnen steeds meer scheuren in de groei van China

De winsten van Chinese industriebedrijven blijven dalen en de vastgoedsector lijdt onder enorme schuldenlast. De op één na grootste economie van de wereld heeft het enorm zwaar. Steeds meer economen verwachten dat China haar eigen groeidoelstellingen niet meer gaat kunnen halen.

Om de groei weer kracht bij te zetten verlaagde de Chinese centrale bank onlangs nog de rentes. Voorlopig heeft dat nog weinig effect gehad. Het Chinese nationale statistiekbureau rapporteerde voor juli een daling van de winsten in de industrie van 6,7 procent ten opzichte van vorig jaar. In de eerste zeven maanden van 2023 werd in totaal een daling van 15,5 procent gemeten. Vooral bij staatsbedrijven waren de winstverliezen het forst.

De economie van China heeft voornamelijk last van vermindering van export. Ook dreigen meerdere grote bedrijven in de vastgoedsector onder grote schulden te bezwijken. Consumenten geven ook al enige tijd minder uit, wat heeft geleid tot deflatie. Als gevolg van de opstapeling van problemen verwachten economen van meerdere grote banken dat de groeidoelstelling van 5 procent nu al buiten bereik ligt.

Lees hier meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/2125245061/groeimotor-china-vertoont-steeds-meer-slijtage-met-kwakkelende-industrie

Deel dit artikel met andere: