Home | Nieuws | EFAMA kritisch op hervorming EU-wetgevingskader voor retailbeleggen

EFAMA kritisch op hervorming EU-wetgevingskader voor retailbeleggen

De European Fund and Asset Management Association (EFAMA) is kritisch op de uitgebreide hervorming van het EU-wetgevingskader voor retailbeleggingen dat op 24 mei is onthuld. Het waarschuwt voor mogelijk markt ontwrichtende gevolgen van verbodsbepalingen en verhoging van complexiteit voor de consument.

De nieuwe regelgeving vanuit de Europese Unie heeft als doel kleinere beleggers in staat te stellen om veilig te beleggen en te profiteren van de kapitaalmarktenunie van de EU. Het pakket, dat een herziening op bestaande richtlijnen omvat, moet eveneens de groene en digitale transitie ondersteunen.

De EFAMA is echter wantrouwig naar de haalbaarheid van deze doelen. Allereerst verwacht de vereniging dat de meerdere verbodsbepalingen in het wetgevingskader ‘grote ontwrichtende gevolgen’ kunnen hebben voor de Europese financiële sector en de toegang van consumenten tot investeringen. Daarbij wordt er gewaarschuwd dat de “beste belang van de cliënt” toets onevenredig veel op kosten is gericht. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de consument het ‘goedkoopste product’ verkiest boven producten die mogelijk meer waarde kunnen bieden.

Vervolgens waarschuwt de EFAMA dat het ‘overweldigende aantal vereisten’ in de wetgeving voor extra complexiteit zal zorgen. Dit is in strijd met het doel van de nieuwe richtlijnen. Hetzelfde zou gelden voor de “waar voor je geld”-benchmarks, die consumenten richting zouden moeten geven op het gebied van waardevolle investeringen. Deze benchmarks zouden bovendien volgens de vereniging prijsinterventie op de kapitaalmarkten tot stand brengen. Als laatste is de tijdlijn voor de implementatie van de nieuwe wetgeving volgens de EFAMA ‘onhaalbaar’ en heeft de sector meer tijd nodig om zich erop aan te passen.

Lees hier meer over de bevindingen van de EFAMA: https://www.efama.org/newsroom/news/joint-industry-statement-eu-retail-investment-strategy

Deel dit artikel met andere:

Onze nieuwsselectie